AANSLAG IN AFGHANISTAN 18 APRIL 2008

 

180736LTAPR08
18 = de datum, 0736LT = de lokale tijd waarop de aanslag gepleegd werd, APR08 = april 2008

 

Terug naar Uruzgan       Home

 
Reactie uit Uruzgan Video beelden Media In Memoriam
 

Aanslag in Afghanistan (18-04-2008)

 

In Uruzgan zijn twee Nederlandse militairen om het leven gekomen.

 

foto defensie

 
In Afghanistan zijn vanmorgen vroeg  twee Nederlandse militairen omgekomen. Het voertuig waarin zij zaten reed op een geÔmproviseerd explosief. Het gaat om de 22-jarige soldaat der eerste klasse Mark Schouwink en de 23-jarige eerste luitenant Dennis van Uhm. De laatste is de zoon van de gisteren aangetreden commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm.

Bij de aanslag raakten ook twee militairen zwaargewond. Het betreft een 20-jarige soldaat der eerste klasse Toninho Norden en een 25-jarige korporaal der eerste klasse Roger Hack. De toestand van de soldaat is kritiek. Hij wordt op dit moment behandeld in het hospitaal van Tarin Kowt. De situatie van de korporaal is stabiel. Alle militairen zijn afkomstig van het 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo.

Plaatsvervangend commandant der strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman maakte dit zojuist tijdens een persconferentie in Den Haag bekend (zie de persverklaring).

De aanslag vond plaats op ongeveer twaalf kilometer ten noordwesten van Kamp Holland. De eenheid waartoe de slachtoffers behoorden, maakte deel uit van een grotere gecoŲrdineerde operatie die gisteravond is beŽindigd. Deze had tot doel om de situatie rond dit gebied beter in kaart te brengen. De eenheden waren onderweg terug naar Kamp Holland. Op het moment van de aanslag zaten alle slachtoffers in hetzelfde voertuig.

Er is op dit moment geen enkele aanleiding om aan te nemen dat de aanslag specifiek gericht was tegen de eerste luitenant Van Uhm.

Minister Van Middelkoop maakte het nieuws persoonlijk bekend in de ministerrraad. Daar is met verslagenheid op het bericht gereageerd. "Het contrast met de feestelijke commando-overdacht van gisteren had niet groter kunnen zijn", sprak de bewindsman. "Ik heb generaal Van Uhm gevraagd zich voorlopig te concentreren op zijn persoonlijke omstandigheden. Van ons wordt verwacht dat wij sterk, eensgezind en professioneel zijn. Dat zullen we blijven."

Bron: Defensie 18-04-2008

 

 

Top